Sincer, nu m-am hotărât să scriu acest articol, cu toate că au fost poate și alte ocazii ținând cont de evenimentele și situațiile apărute în 2022, decât după ce am văzut interviul acordat de președintele Federatiei de Polo, Matei Alexandru pentru agenția Agerpres

Preşedintele Federaţiei Române de Polo (FRP), Alexandru Matei, a declarat, pentru AGERPRES, că anul 2022 a fost pentru poloul românesc cel mai bun din ultimii zece, atât în plan sportiv, cât şi din punct de vedere administrativ.”

 

Am rămas surpins atât de titlul aricolului cât si de continutul lui. Efectiv mi-a fost imposibil să rezist să nu imi exprim părerea referitor la acest “extraordinar” 2022.

Hai sa vedem “marile realizari” ale anului recent incheiat.

  1. Situatia bazinului Floreasca

Ca să fiu mai clar, o sa atașez un punct din programul prezentat de Matei Alexandru inainte de alegeri:

“Mă refer aici la inițierea demersurilor necesare pentru finanțarea modernizării/refacerii de la zero a Bazinului Tolea Grințescu Floreasca (bazin de dimensiuni olimpice, sală de forță, vestiare, restaurant, hotel pentru cantonarea sportivilor loturilor naționale, echipelor străine şi antrenorilor), lucru pentru care sunt bucuros să vă anunț că am luat legătura cu o firma puternică de construcții din România care este dispusă să se ocupe de renovare în sistem barter (în sarcina noastră revenind obligația de a face reclamă numelui lor, etc)“

Ținând cont de situația actuală, ce ar mai fi de spus? Bazinul Floreasca a fost închis in noiembrie 2022, din cauza unor probleme care au apărut în funcționarea boilerului, la care citez din postarea de pe pagina oficială de Facebook a Federatiei: “După o analiză amanunțită a fost descoperită o uzură atât fizcă cât si MORALĂ” (poftim???). Acesta nu a fost înlocuit nici până în acest moment. Deci, Federația in loc sa poarte negocieri cu MTS-ul pentru a a fi ajutată cu fonduri pentru organizarea Campionatului Mondial U20 din aceasta vara, mai degraba ar purta negocieri pentru finantarea achizitionarii unui boiler la Floreasca pentru a avea un bazin functional al Federatiei).

În acest fel, toate loturile de juniori ar avea un spațiu permanent pentru pregătirea pe tot parcursul anului, pentru a crește nivelul selectionatelor de juniori cât si, pe viitor, al echipelor de seniori.

In programul prezentat inainte de alegeri, presedintele Matei Alexandru scotea in evidenta faptul ca nu a fost infintat lotul de U15 la acea vreme, si că va sustine programul acestei categorii de vârstă.  Asa de mult a sustinut aceasta categorie de varsta, incat nu numai ca nu le-a trimis la Campionatul Mondial desfasurat in Grecia (Volos) deși era un turneu  deschis fara criterii de calificare (au participat tari precum Letonia, Azerbaijan, Elvetia sau Portugalia), dar nici măcar nu le-a infiintat.

  1. Neparticiparea in World League

Am scris deja un articol referitor la acest lucru. Din declaratiile ulteriore ale Federatiei, prin presedintele Matei Alexandru, se spunea că se canalizează toate eforturile financiare pentru a oferi o pregatire cat mai bună a lotului national de seniori inaintea participării la turneul final al Campionatului European de la Split.

Pregătirea si turneele amicale au constat intr-un meci amical la Targu Mures cu Slovacia, intr.-un bazin acoperit cu balon in mijlocul verii si un turneu amical ridicol pentru nivelul echipei nationale, la Oradea, cu selectionatele U19 ale Romaniei si Olandei cat si cu ocupante locului 7 in Superliga, Crisul Oradea.

Pe langă acest lucru a si trimis nationala de seniori la turneul final cu un tricou si cu o pereche de pantaloni scurti pe toata durata de aproximativ 2 saptamani a competitiei. Jucătorii au luat decizia de a isi procura singuri câte 3 tricouri in plus pentru a nu iesi in evidenta prin acest lucru. Am fost de departe pata de culoare a competitiei, singura echipa care nu a avut un sponsor tehnic, având slipul de la o firmă, tricoul de la alta, pantalonii si rucsacul de la alta.

  1. Situatia contractuală a antrenorilor greci

Să trecem la alt punct hilar expus de actualul presedinte in interviul acordat agenției Agerpres.

“Cuplul de antrenori greci a reziliat contractul, reziliere care a costat federaţia 50.000 de euro. Pentru că le permitea contractul, făcut de fosta conducere, să rezilieze oricând vor ei cu plata unor penalităţi pe 12 luni”

Adică domnul Matei Alexandru, lasă să se inteleaga că cei doi antrenori greci aveau optiune sa rupă in orice moment contractul si să ceara despăgubiri in orice situatie. Adică contractul decurgea normal, federatia respecta contractul si… HOP…antrenorii greci s-au decis de pe o zi pe alta, să rezilieze contractul si să mai ceară si penalitați de 12 luni. Nu există asa ceva, lipsesc ceva informatii importante aici. Si dacă tot vorbeste in aceleasi interviu că este apreciat pentru transparență, să iasă si să spună exact ce s-a intamplat cu acest contract (sau sa pună la dispozitie acel faimos contract semnat de fosta conducere).

Actuala conducere a “preluat” acești antrenori si i-a avut la dispozitie mai mult de un an (plătiti lunar conform contractului) până la sfarsitul lui Mai 2022, sau cand si-au intrerupt contractul cu Federatia.  Atentie, intr-un an de zile, de cand Matei Alexandru a preluat conducerea federatiei, antrenorii greci au avut activitate organizata de F.R.Polo, vreo 7-8 zile, atat cât a durat acțiunea naționalei pentru participarea la turneul de calificare din Malta in luna februarie. Atât si nimic mai mult. Deci Federatia si-a permis sa plătească lunar, cu o suma consistentă, si sa ii țină “bibelou” pe acesti antrenori in Grecia,fără să organizeze actiuni ale echipei de seniori (când toate echipele nationale erau implicate in turnee internationale, pregătiri comune sau macar antrenamente) fără  să implice acești antrenori greci in ajutarea dezvoltarii poloistice din Romania in vreun fel. Nici măcar nu au fost organízate conferinte online  in care acesti antrenori greci, aflati sub contract cu Federatia, sa poata ajuta cu expertiza lor antrenorii romani.

Din punct de vedere sportiv, Alexandru Matei spune că a fost cel mai bun din ultimii 10 ani. Sincer, mie nu mi se pare deloc un an cu care sa ne lăudam. In ultimii zece ani au fost rezultate mult peste ceea ce s-a realizat in acest 2022:

2012 – seniorii au participat la Jocurile Olimpice de la Londra

2012 – juniorii U18 terminau pe locul 6 la Campionatul Mondial de la Perth

2013 –  participare la Campionatul Mondial de la Barcelona

2014 – locul 7 la Campionatul European Budapesta

2016 – turneul preolimpic, infrangere cu Italia (organizatoarea competitiei), cu un gol inscris cu 7 sec inainte de final in meciul decisiv pentru calificarea la Jocurile Olimpice

Echipele de juniori (U19) si junioare (U19) au obtinut in 2022 locurile 14 la Campionatele Europene. Dacă fetele au participat direct, fără vreun turneu de calificare, având un nivel foarte scăzut, la băieti cred că așteptările erau mult mai mari, iar acest loc 14 este unul dezamagitor. Doar o victorie cu Cehia si infrângeri la scor (chiar un 18-6 cu Germania) obținând una dintre cele mai slabe clasări ale juniorilor noștri din ultimii ani.

Si aici vorbesc si prin prisma faptului ca am fost de fata la acest Campionat Euopean de la Split desfasurat in septembrie.

Echipa de fete a reusit o calificare in premiera la Campionatul European, iar acest lucru este de laudat.

Ulterior insa evolutia la acest campionat a lasat de dorit. Destul de slab pregatite fizic (cu o pregatire de doar sase saptamani inaintea celei mai importante competitii din cariera lor,  ceea ce este extrem de putin si fara nici un turneu amical pregatitor) tactic cu o singura aparare, cu care s-a jucat de la inceput pana la sfarsitul turneului, indiferent de nationalele intalnite. Cu toate ca au fost naturalizate doua jucatoare din Ucraina (si ele au avut cele mai bune evolutii in Croatia, mai ales Anastasia Melniciuk) nu exista nici un progres semnificativ de la infintarea acestei echipe. Adica ne-am intors de la Campionatul European cu o victorie impotriva Slovaciei, pe care, atentie o invingeam si la primul meci international disputat in 2013, cand s-a infintat echipa nationala.

Am fost invinse de asemenea de Germania cu 15-10, o echipa care s-a reunit doar cu cateva zile inaintea Campionatului European (dupa cum a declarat o jucatoare germana dupa meciul cu noi). Aceasi Germanie in fata careia pierdeam la penalty-uri in 2019 calificarea la Campionatul European, dar acum ne-a invins chiar si la 8 goluri diferenta in turneul de calificare pentru Europenele de la Split

Tari care au debutat pe scena internationala aproape in acelasi timp cu noi, gen Croatia (6-15 in meciul direct de la Split) sau Israel, sunt la distanta foarte mare fata de noi din punct de vedere valoric.

Echipa de baieti care a reusit o clasare pe locul 10, a avut o evolutie fluctuanta. Clasarea finala e intr-adevar mai buna decat la ultimul Campionat European. Rezultatele insa si evolutia echipei per total nu arata un progres fata de anii precedenti.

Am obtinut o singura victorie in timp regulamentar contra unei echipe a Germaniei aflata in deriva totala (parasita imediat dupa acest turneu de antrenorul muntenegrean Porobic,  desi preluase aceasta echipa cu mai putin de 1 an in urma) si un rezultat de egalitate contra Olandei, in cel mai bun meci al nostru la acest campionat.

In meciul decisiv pentru calificarea in primele 8 echipe si implicit sansa de a evolua la viitoarele Campionate Mondiale infrangere la 5 goluri impotriva Muntenegrului si nu cum sustine presedintele federatiei …“ printre degete cu Olanda”???

De asemenea, la acest campionat european de la Split, am inregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate din istorie (1-17 cu cea mai slaba nationala a Serbiei pana in acest moment, si un 8-8 cu nationala Israelului, invinsa doar dupa penalty-uri, o echipa din al treilea esalon poloistic, aflata cred la primul rezultat pozitiv impotriva nationalei Romaniei) care se adauga la cateva din “celebrele” rezultate din istoria sportului nostru: infrangere cu Mexic in 1992,  egal cu China in acelasi an sau un 0-12 cu Croatia in 2004.

Sa nu uitam de asemenea ca nationalele Rusiei nu au participat la nici o competitie anul acesta, “ajutand” nationalele Romaniei sa ocupe un loc mai sus in clasamentele europene.

Tinand cont de problemele cu care se confrunta federatia (prin Alexandru Matei) asa cum ni se scoate in evidenta de fiecare data pe pagina oficiala de Facebook, organizarea Campionatului Mondial de Juniori in Romania mi se pare ca se poate asocia perfect cu frazele din popor: “Tara arde si baba se piaptana” sau “ Ce ii lipseste chelului, tichia de margaritar!”

Sper sa ma insel (tinand cont de capacitatea logística care o are federatia in prezent, cu putini angajati) si sa fie un eveniment care sa aduca fonduri suplimentare federatiei (pana la urma cred ca este singurul motiv real si plauzibil pe langa cel al capitalului de imagine la nivel national si international) pentru ca povestea cu impactul pozitiv sportiv in organizarea acestui turneu eu nu prea il vad. Spune Alexandru Matei ca isi pune sperantele ca echipa sa iasa in primele 8 echipe la acest campionat mondial. pentru ca in opinia lui, jucatorii care fac parte din aceasta echipa (atentie, locul 14 la campionatul European de juniori in vara trecuta) sunt in majoritate baza nationalei cu care va ataca calificarea la jocurile olimpice de la Los Angeles in 2028.

Suntem pe o panta descendenta (si vad ca nu se realizeaza la nivel de federatie ca viitorul nu arata extraordinar) rezultatele de la juniori spun multe.

 Desi avem acum in conducerea Federatiei (incluzand si Biroul federal) multi fosti sportivi care chiar au facut inalta performanta, nu vedem evaluari aplícate, critice, tehnice,  privitoare la nivelul polo-ului romanesc,  nu vedem atat de mult asteptata reorganizare, revitalizare a pregatirii loturilor de juniori, nu vedem preocupare in alcatuirea unor staff-uri puternice care sa ajute atat echipele de seniori, dar ceea ce este primordial,  loturile de la cele mai mici categorii de varsta (atunci cand vor fi infiintate).

Nu realizam ca este nevoie la nivel de juniori (U15, U17, U19) de o pregatire continua pe tot parcursul anului (chit ca organizezi o sesiune sau doua de antrenamente pe parcursul saptamanii) dar care da posibilitatea de ajuta si a urmari progresul celor care vor reprezenta sportul nostru si Romania in viitor.

Cu siguranta nu e usor sa gestionezi o federatie, si se pot face greseli de strategie si au fost multe in acest an. Dar hai sa fim realisti. Sa admitem, din partea factorilor de raspundere, unde suntem, pentru ca suntem destul de jos (realizand acest lucru cu siguranta te va ajuta sa cresti in viitor). Sa fim mai modesti, sa fim mai intelepti si sa luam deciziile cele mai bune, iar anul 2023 sa fie un an mult mai bun decat acest “faimos” 2022.

ANDREI IOSEP

2 COMENTARII

  1. D.le specialist. Citește / învață cum se ” F A C E ” acest sport, numit polo pe apă. În data de 27 ian. s-a organizat o conferință pentru antrenorii echipelor de tineret ( juniori ) , la care au participat 300 (trei sute) de a n t r e n o r I. ( nu „dompofeso”)
    PS. La Budapesta

  2. Realist si totodata trist comentariu!
    Fara baza piramidei vom disparea din polo. Am ajuns de ras cu antrenori ca mateias la dinamo!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.