Duminica, 14 februarie incepe cu siguranță,  cel mai solicitant din punct de vedere fizic si psihic, turneu de polo, turneul de calificare la Jocurile Olimpice. Un turneu infernal, cu 8 meciuri in 8 zile (pentru formatiile care ajung in fazele superioare), cu atat de putin timp de refacere intre meciuri, si cu o presiune extraordinară asupra favoritelor la calificare.

12 formatii se vor infrunta pentru cele 3 sau 4 locuri disponibile pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2021. Spun 4, pentru că participarea echipelor din Africa de Sud, atat feminină cat si masculină se pare că ar fi condiționată de acoperirea unor cheltuieli (intre 5500 si 11.000 de euro) de către componentii echipelor.

Ca de obicei, echipe mai modeste, de pe alte continente, care obtinuseră dreptul de a participa la acest turneu (Argentina si China)  au renuntat, lasand loc echipelor europene, tot timpul dispuse sa acopere aceste absențe. Cele două echipe favorizate de acest, sa ii zicem abandon, au fost Romania si Turcia.

Din punctul meu de vedere singurele echipe care par a nu emite pretentii la un loc calificant ar fi Brazilia si Turcia.  In rest, toate cele 7 formatii ( Rusia, Germania, Olanda, Romania, Canada, Georgia,, Franta) ar putea da mari bătăi de cap favoritelor principale ale acestui turneu (Croația, Grecia si Muntenegru)

Romania, ca un fapt divers, cred că este echipa care a ajuns de cele mai multe ori la meciul decisiv de calificare in aceste turnee de a lungul anilor (1996-2016)  reusind două calificari la J.O.Atlanta 1996 (8-7in dauna Australiei) si in 2012 (in urma unui carambol incredibil, 19-8 in fața Braziliei). A pierdut insă calificari la J.O.Sidney (impotriva Olandei, in care actualul selectioner al „portocalei mecanice”, Harry van der Mer, ne-a inscris 5 goluri in meciul terminat 5-7),  J.O Atena (9-12 impotriva Rusiei) , J.O. Beijing (8-9 impotriva Canadei, la Oradea, unul dintre cel mai dure eșecuri din istoria polo-ului romanesc) si J.O.Rio (7-8 impotriva Italiei).

Ramane de vazut cum se vor prezenta echipele la acest turneu, tinand cont că datorita pandemiei, au fost anulate cateva pregatiri comune intre echipe, si in majoritatea lor, echipele au fost in pregatire centralizată in bazele proprii.

Romania va deplasa la acest turneu un număr de 15 jucători, fiind prima oară cand Fina acceptă un număr atat de ridicat de jucători. Cei doi jucatori de rezervă vor putea fi schimbati doar daca vreun jucator din cei 13 aleși initial de antrenori, vor da pozitiv in urma testelor Covid. Interesant este faptul ca dacă in echipele participante apar 3 teste pozitive Covid, respectiva echipă este eliminată automat din competiție!

Toate meciurile de la acest turneu pot fi urmărite pe Fina tv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.