In luna decembrie anul trecut, Brazilia s-a pregatit in Europa unde a participat la cateva turnee in Croatia si Serbia. Saptamana trecuta brazilienii si-au incheiat pregatirile la Novi Sad, iar in aceste zile croat antrenorul se afla la Belgrad pentru a urmari posibilele adversare de la Jocurile Olimpice de la Rio.

Domnule Ratko Rudic, cum decurg pregatirile pentru Jocurile Olimpice?

In aceasta perioada, in care este pauza  in campionatele nationale in care evolueaza jucatorii mei, ne-am pregatit in Europa, chiar in urma cu trei zile ne-am incheiat antrenamentele la Novi Sad. Acum toti jucatorii de la nationala Braziliei evolueaza in Europa pentru a castiga mai multa experienta. Pot sa spun ca echipa este in crestere si pot sa spun ca suntem pe drumul cel bun pentru turneul olimpic.

Ar putea fi Brazilia surpriza Jocurilor Olimpice de la Rio? 

Intentia noastra este sa pregatim echipa pentru a fi cat mai aproape de fortele poloului mondial. Dupa cu un pic si de noroc poate vom reusi sa facem si surprize. Nu am avut mult timp sa pregatesc aceasta echipa. Doi ani este o perioada foarte scurta pentru o pregatire serioasa si pentru construirea unei echipe dar suntem pe un drum bun iar jucatorii ma urmaresc si asculta tot ceea ce le zic. Deja primul rezultat l-am vazut anul trecut la turneul final al Ligii Mondiale. Vom incerca sa producem surprize si la Rio.

Se pare ca poloul pe apa a reusit sa ia fata fotbalului in Brazilia dupa ce Comitetul Olimpic Brazilian v-a desemnat antrenorul anului 2015. Cum ati primit aceasta veste?

Da, e o surpriza chiar si pentru mine. Brazilia este o tara in care toate celelalte sporturi de echipa  sunt mai puternice decat poloul pe apa. Dar, pentru Comitetul Olimpic cu siguranta a contat rezultatul obtinut in Liga Mondiala anul trecut si modul nostru de a lucra si de a pregatiaceasta echipa. A fost o surpriza pentru toata lumea pentru ca este un premiu foarte important. E important pentru poloul din Brazilia pentru ca in acest fel am aparut in toate ziarele si televiziunile iar despre polo nu s-a vorbit niciodata in Brazilia. Este un moment istoric.

Urmariti Campionatul European cum vedeti cele doua sferturi de finala de astazi?

Sunt jocuri in care nu se pot face pronosticuri. Sunt trei echipe care isi doresc sa obtina calificarea la Jocurile Olimpice, Ungaria, Italia si Muntenegru. Ungaria isi doreste biletele pentru Rio in timp ce adversara ei este deja calificata si  trebuie sa isi pastreze statutul. Celalalt sfert, Italia – Muntenegru este ca o finala pentru Jocurile Olimpice.  Vor fi partide foarte interesante.

Ati urmarit si echipa Romaniei aici la Belgrad?

Da, am vazut-o la meciul cu Grecia. Au intrat foarte motivati in apa si au facut un joc foarte combativ. Poate au fost prea motivati jucatorii. Cu un pic de calm, pentru a evita niste eliminari fara justificare, ar fi putut sa tina pasul cu Grecia. Dar dupa atatea eliminari a fost dificil sa obtina un rezultat bun.

V-ar placea sa aveti in echipa un jucator precum Cosmin Radu?

Absolut. As da aur sa il am pe Cosmin in echipa. Nu doar la nationala Braziliei, are loc in orice nationala! Este un jucator si un baiat foarte bun!

Ratko Rudic a cucerit la Londra, in 2012,  titlul olimpic cu reprezentativa Croatiei. El a mai condus spre cea mai inalta treapta a podiumului si nationala Iugoslaviei (’84 si ’88) si a Italiei (’92). Ca jucator, Ratko Rudic a castigat argintul la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980.

Cosmin Radu si Ratko Rudic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.