Clubul meu a încheiat sezonul printr-o participare la o competiţie inedită (cel putin pentru mine) dar absolut genială tinând cont de atmosfera de bună dispozitie şi de bucurie, mai ales pentru cei mai tineri poloisti.

Turneul social 2022  s-á desfasurat  pe doua categorii de varsta:

  • copii (baieti si fete) pana la 9 ani dar si parintii copiilor, unde au fost prezente 4  echipe a cate 14 jucatori
  • de la 10 ani (baieti si fete) pana la jucatori master, unde au participat 8 echipe a cate 16 jucatori

Au fost doua zile de competitie foarte disputate, in care cea mai interesanta, a fost evolutia parintilor, care de obicei  (cu mici exceptii) sunt cei mai vulcanici la meciurile copiilor lor si care au avut posibilitatea sa isi demonstreze toate calitatile alaturi de ei.

Competitia a luat sfarsit cu o tombola la care s-au acordat premii (halate,migii, casti, prosoape, tricouri, rucsace etc.) si la care toti participantii au plecat acasa  cu cate un mic premiu sau unul mai important.

Spuneam in articolul scris la începutul sezonului de faptul ca echipa de seniori pe care o conduc, C.N.Mataro, se va bucura ,poate, de foarte putine victorii tinand cont de faptul ca  este în reconstrucție și ca a avut in lot anul acesta doar 3 jucători din sezonul precedent. Obiectivul de mentinere pe prima scenă a puternicului campionat spaniol, a fost clar că îl vom îndeplini după numai 7-8 etape, iar faptul ca am reușit 11 victorii și  2 rezultate de egalitate in 22 de meciuri,  a fost surprinzator atat pentru cei care conduc destinele clubului nostru cât și tuturor celor care fac parte din miscarea polo-ului spaniol.

După un parcurs foarte bun și constant pe toata durata campionatului ( în care am reușit chiar sa „furăm” 4 puncte din 6 posibile uneia dintre reprezentantele Spaniei în Liga Campionilor, CN Terrassa), am reușit clasarea pe locul 7, fiind la doar 3 puncte de participarea în Cupele Europene (locul 5 ocupat de C.E.Mediterrani)

Cheia succesului nostru a fost cu siguranta intensitatea in apărare, disciplina tactica si pregătirea fizica foarte bună. Am reușit în acest fel sa impunem un joc cu un ritm foarte ridicat și care a functionat foarte bine mai ales cu echipele care nu faceau parte din cvartetul select al polo-ului spaniol (Barceloneta, C..N. Barcelona, Sabadell și C.N.Terrassa).

Apararea, condusă excelent de portarul american Jack Turner, s-a clasat pe un excelent loc patru ( la doar un gol distanță, de C.N.Barcelona , echipa care a jucat finala în acest sezon) cu o medie de 7,86 goluri primite pe meci.

Ramanand la capitolul statistica, pot spune ca am avut un golaveraj general ( 202 goluri marcate si 173 primite) superior echipelor clasate inaintea noastra in clasament (locul 6, Sant Andreu 237-227, locul 5 C.E.Mediterrani 213-207 si chiar al locului 4, C.N.Terrassa 233-218)

O echipă cu un buget mic (chiar mai mic poate decât un buget al unei echipe feminine din Romania) a reușit sa obțină 11 victorii și sa dea replici consistente celor mai valoroase echipe din campionatul spaniol. Un campionat fascinant din punctul meu de vedere, un campionat in care echipele de pe locurile 2 (CN Barcelona) sau 3 (castigatoarea cupei Len, CN Sabadell) trebuiau sa isi pregateasca meciurile foarte bine pentru a putea depasi, de exemplu locul 8 in clasament, Echeyde Tenerife. La randul ei Tenerife de exemplu a suferit enorm (castigand doar la un gol diferenta) in ambele meciuri impotriva echipei retrogradate din acest sezon, fosta mea echipa la care am evoluat intre anii 2010 si 2013, Waterpolo Navarra. Acest lucru consider ca este extrem de pozitiv atat pentru antrenori si jucatori care trebuie sa fie in fiecare saptamana concentrati si sa isi pregateasca foarte bine meciurile, ajutandu-i in a evolua in plan profesional.

Am reușit sa creăm (si cu ajutorul  fostului meu coleg, actualul antrenor al juniorilor 1 cât și antrenorul meu secund) un grup foarte unit, fără individualități, dar care a răspuns excelent la antrenamentele de intensitate foarte ridicata (în perioada competițională) dar și la cele cu volum ridicat  și de lunga durata (mai ales în perioada pre-competitionala), un grup care a fost foarte  disciplinat și „flamand” în a obține cât mai multe rezultate pozitive.


Chiar dacă a fost o competiție, sa zicem de „mana a doua” (desfasurata intre aprilie si sfarsitul lui iunie) la care au participat doar 5 echipe din prima divizie (restul fiind echipe de divizia a doua), am reușit chiar sa câștigăm un trofeu (Cupa Federatiei, 8-6 în finala cu C.E.Maediterrani, echipa care va reprezenta Spania în Cupa Len, sezonul viitor). A fost o competiție zic eu, bine gândită, pentru a putea tine în „priză” jucătorii care au continuat pregătirea și după terminarea destul de rapida a campionatului spaniol (sfârșitul lui Martie).
Am dat spațiu foartor mulți jucători tineri de la echipele de juniori, folosind un total de 31 de jucatori pe parcursul sezonului, fapt care a adus la o revigorare vizibila la toate categoriile de vârstă. Juniorii cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani, și-au dat seama ca au șanse reale pentru a evolua la echipa mare, atâta timp cât se evidențiază în antrenamentele și meciurile de la categoriile lor de vârstă.

Cred ca nu există satisfacție mai mare ca antrenor ca momentul in care un jucator vine la la tine, după terminarea antrenamentului (deși poate fusese unul foarte dur) sa îți mulțumească, iar acest lucru mi s-a repetat de multe ori.

Îmi apreciez mult elevii, consider ca fac un efort extraordinar (sau poate asa îl vad eu acum, după 6 ani de antrenat în polo-ul din România, cu jucători profesioniști) atâta timp cât TOTI își creează deja un drum în viata (deși majoritatea au 19-20 de ani) studiind, pentru a ajunge de exemplu ingineri pe platforme chimice, sau chiar au deja un loc de munca.

Ceea ce este de asemenea de apreciat este ca pana și un jucatorii straini pe care îi am în echipa, muncesc pentru companii din afara Spaniei (evident, o fac online).

Echipa pentru sezonul următor a fost creionata si ulterior stabilita încă din luna Martie, si din punctul nostru de vedere, al antrenorilor, pe lângă faptul ca va fi mult mai tanara (cel mai in vârstă va fi portarul titular,  25 de ani), credem ca va fi chiar mai competitiva decât cea de anul trecut.

Pregătirea pentru noul sezon o vom incepe la jumatatea lunii August, avand toti un obiectiv indraznet, acela de a  lupta în sezonul viitor, in campionatul tarii care detine titlul mondial, pentru ocuparea unui loc in clasament care sa ne dea dreptul de a participa în Cupele Europene in anul 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.