Coltul specialistului: Andrei Iosep comenteaza evenimentele de la sfarsitul saptamanii din Euro Cup

Fostul antrenor al campioanei Romaniei, Steaua Bucuresti , si cel mai selecționat international roman, Andrei Iosep, s-a alăturat echipei H2opolo.ro si va comenta evenimentele din polo din punctul de vedere al specialistului. Primul articol este despre ce s-a întâmplat la sfarsitul saptamanii trecute in Euro Cup

0
437

Primul tur al Euro Cup s-a terminat duminică, cu destule surprize dar si cu un scandal monstru.

 

Dintre surprizele mari, aș mentiona eliminarea lui Jadran Split de către Dinamo Moscova, o echipă care a rămas fără  toti jucătorii importanti  de acum 2 sezoane (transferati ori in strainatate ori la Sintez Kazan) dar avand in poartă o legendă, Nikolai Maximov, in varstă de 48 de ani!!!! revenit după o pauza competițională de 6 ani.

De asemenea, o altă surpriză mare in opinia mea, a fost eliminarea echipei Noisy du Sec,  echipă franceză, alcătuită in majoritate din jucători din fostul spațiu iugoslav in dauna ecbipei Steaua Roșie Belgrad. Din grupa cea mai „tare” a reușit să se califice pe langă echipa organizatoare Szolnok, oarecum surprinzător, Strasbourg in dauna a două echipe care, „pe hartie” erau mai valoroase, Terrassa si Apollon Smirnis (slăbită insă de lipsa lui Alex Bowen).
Referitor la evolutia reprezentantelor noastre, as spune că a fost modestă, atat C.S.A Steaua Bucuresti cat si C.S.M.Oradea nereușind nici macar un punct in cele 12 meciuri  disputate in primul tur al Ligii Campionilor si al Euro Cup .

Grupa de la Barcelona a adus unul dintre cele mai mari scandaluri din ultimul timp in polo-ul mondial.
Inainte de ultima etapă, de duminică, in care se disputau meciurile Turcoing  – BVSC si Barcelona -Panionios clasamentul arăta astfel:

1) Bvsc 4 puncte
2) Turcoing 4 puncte
3) Barcelona 2 puncte
4) Panionios 0 puncte

Era clar ca Barcelona era ca și calificată pentru că o victorie cu Panionios era foarte ușor de obtinut, și doar in urma unui meci egal intre francezi si unguri ( dar de la un total de 13 goluri inscrise de fiecare echipă, tinand cont ca departajarea se făcea in urma golurilor inscrise in meciurile directe, iar echipele care inscriau mai multe goluri, aveau avantaj) o elimina pe echipa gazdă din competiție.
Si incep meciurile, duminica dimineață, la ora 9, la o cafea, urmaresc pe internet, primul meci BVSC-Turcoing.
Transmisiunea nu era excelentă, dar mi-am putut da seama după cateva minute de joc ca portarul titular al celor de la Bvsc (fost coleg din perioada in care am jucat la Honved) nu evoluează. M-am mirat pentru că era un meci decisiv, și nu facuse meciuri slabe inainte (am aflat ulterior că se imbolnăvise in seara precedentă). Atunci cand au fost date cadre mai largi am vazut că nu aveau portar de rezervă pe bancă, dar 6 jucători cu cască albă, ceea ce mi s-a părut super ciudat (mă intrebam dacă s-a schimbat regulamentul intre timp).
Cam pe la sfarsitul reprizei a doua , jucătorul cu cască ALBĂ, cu numarul 13!!! primeste o eliminare de 20 de secunde in urma unei infractiuni minore, și de aici incepe „distracția”.
Observatorul meciului (care printre alte, nu foarte multe, responsabilitati ttebuie să iși noteze eliminările acordate) iși dă seama de neregulă. Ii comunică unuia dintre arbitri, se duce catre banca celor de la BVSC, transmitandu-i jucătorului si antrenorului că trebuie sa iși scoată casca, si să plece de pe banca de rezerve, că nu poate evolua in continuare.
Și meciul continuă, desi este o greșeala gravă in primul rand al arbitrilor partidei cat si a observatorului meciului, pentru că au inceput meciul in aceste conditii (cu un jucator de camp, cu numarul 13). Normal, meciul trebuia oprit in acel moment, si reluat (și am primit si confirmarea unui arbitru de top) din momentul greșelii „de masă”, deci de la 0-0 (cred că dacă se lua atunci această decizie, nu se mai crea haosul de nedescris ce a urmat).
Jocul continuă, si BVSC castigă cu 7-6. Echipa franceză depune contestație după meci, invocand folosirea neregulamentară a jucatorului cu nr.13.
Urmează meciul Barcelonei, care caștigă relaxat meciul următor cu 15-5 si, normal, au impresia ca s-au calificat in turul următor.
Observatorul Len delegat la acel turneu, decide (el, sau mai mult ca sigur după o discuție cu un superior de la L.E.N.) că meciul BVSC-Turcoing incheiat 7-6, trebuie sa se rejoace.
Si meciul se rejoacă la o oră jumătate de la terminarea primului meci. In acest meci, se intamplă ceea ce parea foarte greu de realizat, exact rezultatul care era necesar pentru a elimina Barcelona, 15-15!!!!
Bineinteles, cei de la Barcelona nu au acceptat situatia, si au făcut un scandal monstru,  acuzand atat observatorul (pentru faptul ca a decis rejucarea meciului)  cat si echipa franceză pentru rezultatul celui de al doilea meci.
LEN a transmis duminică că situatia inca nu este clarificată, si că vor transmite o decizie finală in zilele următoare.

Aceasta a fost transmisă de LEN, luni seară, descalificand echipa BVSC, urmand ca  Barcelona si Turcoing să meargă mai departe in  optimile Euro Cup.
Rămane o intrebare.Renunță BVSC si acceptă această decizie a LEN?

Andrei Iosep

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.