Daca turneul final al Ligii Campionilor aduna crema cluburilor europene, editia din acest an poate deveni una dintre cele mai spectaculoase si mai disputate din ultimii ani. Un prim argument este faptul ca cinci dintre cele sase participante au castigat in ultima luna campionatele nationale, Eger fiind singura care nu a reusit in acest an sa se impuna pe plan intern. Totusi organizatoarea competitiei a cucerit in acest sezon Cupa Ungariei si a pierdut abia in decisiv titlul national. Apoi, turneul se joaca la Budapesta, oras care alaturi de Belgrad poate fi considerat capitala poloului mondial iar ca baza a fost aleasa piscina Alfred Hajos, o locatie plina de istorie care a gazduit cu succes Campionatele Europene in urma cu doi ani. Nu in ultimul rand, in apa vor putea fi urmariti cei mai buni jucatori din lume. Singura exceptie este Stefano Tempesti, portarul celor de la Pro Recco fiind indisponibil dupa ce a fost recent operat la ochiul drept. Fara Tempesti, drumul lui Pro Recco spre un nou trofeu e un pic mai complicat. In poarta va sta Pastorino, dar detinatoarea titlului se bazeaza in continuare pe trio-ul sarbesc Filipovic-Pijetlovic-Prlainovic. Obiectivul campioanei Italiei este sa isi consolideze suprematia in cea mai importanta competitie intercluburi din Europa: ar fi cel de-al 9-lea succes (Partizan si Mladost s-au oprit la 7)
Grecii antrenati de Vlachos, care la fel ca si Recco vor intra in competitie abia maine, direct in semifinale, formeaza cel mai in forma grup si pot fi un adversar serios pentru campioana en-titre datorita prezentei in poarta a croatului Pavic, unul dintre cei mai bun portari din lume. Apoi Fountoulis este cel mai bun marcator din grupa A cu 22 goluri. Olympiakos este in cautarea celui de-al doilea trofeu din istorie dupa cel cucerit in chiar in piscina Hajos, dupa o finala cu Honved.
In urma cu un an la Barcelona, Szolnok pornea ca favorita pentru finala dar a terminat competitia pe locul 6. De data aceasta proaspata campioana a Ungariei mizeaza pe aportul publicului si spera sa obtina primul trofeu Champions League. iar victoria din grupa in fata celor de la Pro Recco a dat aripi jucatorilor antrenati de Cseh.
Chiar daca i-a pierdut pe Perrone si Echenique, Barceloneta este in continuare o echipa de luat in seama. Portarul Lopez Pinedo este punctul forte din apararea spaniolilor iar Strahinja Rasovic – 22 goluri marcate pana in prezent – cel din atac. Sarbul are deja un trofeul Champions League cucerit in cariera, la doar 21 de ani, cu Steaua Rosie Belgrad.
Gazda turneului, echipa lui Dabrowski a avut un sezon bun pe plan intern fiind invinsa in finala abia in meciul cinci, dupa ce a revenit de la 0-2 pentru Szolnok. Cu Brane Mitrovic, in forma buna in poarta si cu experienta trio-ului format din Hosnyanszky, Szivos si Biros, Eger poate produce in orice moment o surpriza. Eger nu a cucerit niciodata trofeul iar semifinala cu Jug este un reeditare a intalnirii de acum un an in care croatii au avut castig de cauza.
Croatii de la Jug sunt printre cei care emit pretentii la finala, iar dupa accidentarea lui Tempesti, chiar la trofeu. Formatia din Dubrovnik a castigat in acest sezon in fata lui Primorje toate trofeele importante: Liga Regionala, Cupa si Campionatul. Oamenii pe care se bazeaza echipa lui Vjekoslav Kobešćak sunt Felipe Perrone, 24 goluri in Champions, stangaciul Maro Jokovic, si centrii Vrlic-Loncar. Jug are sansa de a cuceri a patra sa Cupa, dupa cele din 1981, 2001 si 2006.
Joi 2 iunie 2016
Sferturile de finala
ora 19.oo EGER-JUG DUBROVNIK
ora 20.30 SZOLNOK-BARCELONETA
Vineri 3 iunie 2016
ora 17.30 meciul pentru locul 5
Semifinale
ora 19.00 EGER/JUG DUBROVNIK – OLYMPIACOS
ora 20.30 SZOLNOK/BARCELONETA -PRO RECCO
Sambata, 4 iunie
ora 19.30 Finala mica
ora 21.00 FINALA