Naţionala  României intalneste in aceasta seara, la Oradea, Serbia in meciul retur din preliminariile World League. Partida se va disputa de la ora 18.00, in bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu.

Apoi, „tricolorii” vor pleca  in Ungaria pentru a participa la turneul preliminar din Europa Cup, programat in perioada 15 și 18 februarie. Romania va evolua in grupa A, de la Kecskemét, din Ungaria, alaturi de reprezentativa tarii gazda, de Spania, Georgia si Franta.

Dupa turneul din Ungaria, nationala va reveni in Capitala si isi va continua, pana pe 2 martie, pregatirile pentru barajul la turneul final al Campionatului European, la Izvorani.

In play-off, Romania va intalni Cehia, primul meci fiind programat pe 24 februarie, la Izvorani, de la ora 18.00, iar retur se va juca la data de 3 martie 2018, la Brno.

Despre cele trei actiuni, dar si despre situatia de la echipa natioanla am stat de vorba cu antrenorul Dejan Stanojevic.

Dejan, odata cu meciul din aceasta seara, pentru echipa nationala incepe perioada de pregatire pentru play-offul Campionatului European. Practic pe tricolori ii asteapta 3 actiuni importante: meciul cu Serbia, turneul din Europa Cup si barajul cu Cehia. Cum vezi aceasta perioada?

Cea mai mare problema pe care o intampinam in ultima perioada, si nu a fost doar pentru aceste actiuni, este faptul ca nu reusim sa ne adunam din timp. Vom fi in formula completa abia in dimineata meciului cu Serbia. iar dupa aceea vom pleca spre Budapesta pentru turneul preliminar din Europa Cup.

Toate aceste trei actiuni sunt importante, inclusiv meciul din World League, pentru ca jucam cu Serbia, cea mai buna echipa din lume. In Ungaria, ne asteapta meciuri grele cu Ungaria, Franta si Spania, echipe care au fost prezente la Jocurile Olimpice, si dupa aceea vom disputa play-off-ul cu Cehia, cel mai important joc inainte de europene.

 

Este foarte greu sa te pregatesti cum trebuie daca echipa este completa doar in dimineata meciului. Bineinteles ca vom aborda meciul foarte serios, dar nu suntem Serbia sa jucam fara antrenamente. Cred ca oamenii de sport, nu doar din lumea poloului, inteleg acest lucru.

Vreau sa spun ca este ultima data, atata timp cat mai sunt eu antrenor, cand nationala nu va mai avea prioritate. Nu voi mai accepta sa nu ne pregatim ca lumea inainte de meciuri.

 

Este intr-adevar o problema, mai ales ca au mai ramas doar doi ani pentru a pregati calificarile la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Ce trebuie schimbat?

Asa cum am spus mai devreme, nu voi mai accepta sa se intample lucrurile din ultima perioada. Vreau sa avem 3 – 4 luni de pregatire pe an, in functie de cum ne vom organiza dar aceasta este perioada minima de care avem nevoie pentru a deveni mai buni si a fi o echipa serioasa. Asa vom putea aborda calificarile la Tokyo 2020 cu motivatie, calitate si dorinta de a da totul pentru a ajunge la Jocurile Olimpice.

 

 

Ca o comparatie as vrea sa spun ca Rusia, Germania, Franta si Canada au avut, inainte de turneul preolimpic de la Trieste, in 2016, mai mult de doua luni si jumatate de pregatire comuna, mai mult de 10 saptamani de antrenamente impreuna, doar pentru acele calificari. Asa ca, fara o perioada serioasa de pregatire impreuna, nationala nu poate avea rezultate.

Propunerea mea in acest moment este sa ne concentram pe echipa nationala si pregatirea nationalei pentru Jocurile Olimpice trebuie sa devina prioritate. Sa dam timp echipei nationale sa se pregateasca normal, de ce nu, la fel ca celelalte reprezentative pe care le-am amintit.

Ai deja vreun program de pregatire facut pentru acesti doi ani care a ramas pana la Tokyo. Federatia stie planul tau pentru urmatorii doi ani?

Nu pot sa spun acum ca am totul pregatit, dar 80 la suta am planul facut pana in aprilie 2020. Sper ca toti oamenii din sportul nostru vor fi de-acord sa facem ceva impreuna in urmatoarea perioada.

Eu si Federatia suntem pe aceeasi unda, si in sfarsit am fost de acord ca echipa nationala este prioritate, Sper ca si cluburile vor intelege acest lucru si vom incepe sa lucram pentru echipa nationala. Dupa ce se termina actiunile de la lot fiecare isi poate vedea lupta din campionatul intern. In Serbia, de exemplu, nationala este numarul unu si nimeni nu se atinge de ea.

In acest moment ar trebui sa ai un lot de baza si sa stii si cu ce jucatori poti lucra in urmatorii ani. Exista asa ceva?

Legat de acest lucru as vrea sa spun mai intii un lucru important, pentru ca tot vorbim de viitorul echipei nationale, pana la Tokyo si dupa Tokyo.

Cand am preluat echipa in 2014, la Budapesta, nationala Romaniei avea cel mai batran lot de la Campionatul European, cu o medie de varsta in jur de 29 de ani.

Erau in acel moment 8 jucatori de peste 30 de ani. In 2016, la europenele de la Belgrad, media de varsta a echipei a scazut la 27,3 ani, iar acum avem o medie de varsta de 24,3 ani. Asadar, lotul este cu 5 ani mai tanar decat acum 4 ani. Daca ar fi sa ii punem deoparte pe cei 3-4 jucatori mai in varsta (precum Cosmin Radu, Alexandru Ghiban sau Mihnea Chioveanu) media echipei ar fi de 20,6 ani. Asta inseamna ca suntem intre primele 3-4 cele mai tinere echipe din lume.

Pot spune ca in acest moment avem potential si o baza de jucatori nu doar pentru un ciclu, ci pentru doua cicluri olimpice. Este o lista de 25 de jucatori care, asa cum am mai spus, ar putea sa joace intre 6 si 10 ani la echipa nationala. Avem ceva probleme cu fundasii dar in rest, celelalte pozitii sunt acoperite cu cate 4-5 jucatori pentru fiecare pozitie. Acest lucru nu a existat pana acum iar ceea ce este mai important este faptul ca trebuie sa continuam pe aceeasi linie si in viitor, indiferent de cine va fi antrenor la nationala sau presedinte la federatie.

Anul trecut ai urmarit Campionatele Europene de juniori.  Sunt cativa jucatori care s-au remarcat desi echipa nu si-a indeplinit obiectivul. Unul dintre ei ar fi Colodrovski. De ce nu a fost chemat la aceste actiuni? 

Nu doar Colodrovski s-a remarcat. Sunt 3-4 jucatori interesanti la acea generatie de 2000. Avem deja 3 jucatori nascuti in 1999 care evolueaza la echipa nationala. Cand un jucator nu este pregatit pentru acest nivel, si aici nu ma refer doar la Colodrovshi, vorbesc in general, este dificil sa-l trimiti in apa sa joace cu Serbia sau Muntenegru. Mai ales cand are varsta de 18 ani si joaca intr-o pozitie grea precum cea de centru. Colodriovski va fi cu noi la pregatiri la Izvorani cand vom incepe antrenamentele pentru barajul cu Cehia.

 

Acum ar trebui sa ne deschidem agenda si sa incepe sa discutam despre adevaratele noastre probleme. Daca am terminat la ultimele trei competitii importante de juniori intre locurile 12 si 15 in Europa, la ce ne putem astepta de la echipa de seniori, de la acesti jucatori? Cum sa fim pe locul 8 la seniori, cand la juniori nu suntem acolo? Aici trebuie sa lucram. Trebuie sa imbunatatim si sa dezvoltam situatia noastra de la juniori care nu este deloc buna. Trebuie sa tragem linie, sa vedem unde suntem acum si ce trebuie sa facem de acum incolo. Nu putem sa ne ascundem in continuare dupa cineva si sa cautam alibiuri, pentru ca nu o sa ajungem nicaieri. Nu conteaza cine joaca in echipa nationala si nici cine este antrenor, important este poloul din Romania si ce vom face ca sa arate mai bine.

Pentru ca ai vorbit de rezultate, in 2014, nationala a obtinut cel mai bun rezultat cu tine pe banca tehnica, putea fi chiar intre primele 6 echipe ale continentului. Dupa aceea lucrurile au mers in jos. Nationala nu s-a calificat la Mondiale, nu a prins primele 8 locuri la Belgrad si a ratat calificarea la Olimpiada de la Rio. Poate la Trieste, contra Italiei, Romania a facut din nou un meci foarte bun. Ce spui despre ce s-a intamplat de la Budapesta pana acum?

Daca privim din punctul tau de vedere este adevarat, La Budapesta am avut totul in mainile noastre, puteam fi intre primele 6 echipe si sa schimbam totul, dar am ratat acea sansa. Dupa aceea am avut de ales si am discutat cu Federatia. Le-am spus ca putem continua sa jucam cu aceeasi echipa care a fost la Budapesta, si care dupa cum ti-am spus era cea mai in varsta din Europa, sau putem sa incepem sa inlocuim jucatorii cu unii mai tineri, pentru ca acest lucru urma sa se intample cu siguranta in urmatorii 2-3 ani. Dupa acea discutie am facut o noua intelegere, un contract nou cu Federatia, prin care sa incep sa fac ceva pentru viitor. Asa cum ti-am spus, am inceput sa schimb din jucatori cu unii mai tineri. Apoi, la Campionatul European de la Belgrad, din 2016, a fost o situatie mai ciudata. Grecia a cedat meciul cu Rusia si totul s-a schimbat pentru noi. Am ajuns sa jucam pentru locul 9 cu Franta si nu am fost la nivelul la care trebuia sa fim la acel meci. Am pierdut intalnirea si totodata si biletele pentru mondiale.

 

 

 

La trei saptamani dupa Belgrad am jucat la Trieste unde, si aici trebuie sa spun ca nu sunt de acord cu tine, echipa a jucat la un nivel foarte ridicat pe tot parcurul turneului. Cred ca  echipa noastra a avut o prestatie buna dar, in final, am pierdut la un gol in fata Italiei si  asa nu am mers la Jocurile Olimpice.

Si acum te intreb, dupa aceasta situatie cand am ratat Jocurile Olimpice si avem 3-4 jucatori care sunt mai in varsta de 35 de ani, ce trebuie sa fac? Am facut o noua propunere Federatiei de a face noi schimbari in echipa si asa am ajuns la media de varsta de acum. Toata lumea poate avea o opinie sau sa spuna că este bine sau nu ce am facut, dar eu am decis, iar Federatia ma sustine, sa schimb echipa si sa o fac sa devina una dintre cele mai tinere din lume. Sa incepem astfel sa muncim pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo si pentru urmatorul ciclu olimpic. Nu este o munca usoara si pot sa spun ca sunt putini antrenori care au curajul sa faca asta. Sa ia niste jucatori care nu au evoluat niciodata in Europa, la nivel de echipa de club sau nationala, si sa joace cu ei la Belgrad, la Trieste sau acum, in aceste calificari. Pentru asta trebuie sa crezi in tine si in jucatorii aceia, si cateodata eu cred mai mult in sportivi decat cred ei. Este foarte dificil, dar eu am facut acest lucru. De acum nu o sa mai fac schimbari si voi continua sa lucrez cu aceasta echipa pentru ca simt ca este obligatia mea sa incerca sa fac ceva. 

Ce le transmiti celor care spun totusi ca nu ai indeplinit niciun obiectiv pana acum cu echipa nationala. Ai schimbat jucatori dar nu ai avut rezultate.

In primul rand, nu stiu cum, cei care spun aceste lucruri, cunosc obiectivele mele. Sunt lucruri stabilite intre mine si Federatie. Dar pentru mine este foarte simplu. Nu am nicio problemă. Daca Dejan nu este destul de bun, ok! Daca este mai usor sa schimbi antrenorul, eu sunt de acord. Eu sunt un antrenor strain aici si stiu ca intotdeauna vor fi alti tehnicieni autohtoni sau din afara care vor spune ca sunt mai buni.

Eu sunt facut sa dau maxim, sa dau tot ce e mai bun pentru a pregati echipa sa fie mai buna de la meci la meci. Si stiu ca pana acum am dat maximum. Daca nu este indeajuns pentru Romania, pentru Serbia sau pentru alte cluburi, ok. Dar, ca sa fim cinstiti pana la capat, ar trebui sa se intrebe fiecare ce a facut pentru echipa nationala? Cu ce a ajutat-o sa fie mai buna? Cum a trimis jucatorii la echipa nationala? Cat de bine pregatti fizic sunt? Apoi pot vorbi despre antrenorul de la nationala. Eu sunt impacat cu aceasta situatie. Stiu că cel putin eu am facut ceva, si ti-am spus mai devreme schimbarile pe care le-am facut.

Am lucrat 12 ani in poloul din Serbia, la toate categoriile, de la 14 ani pana la seniori. Iar la echipa nationala, pe toata perioada de pregatire, 75 la suta din antrenamente se bazeaza pe tactica si tehnica individuala, si 25 la suta pe pregatirea fizica prin inot. In Romania este cu totul invers. De ce? Pentru ca nu putem sa inotam la acelasi nivel cu celelalte echipe!

Aici in Romania insa toata lumea se ia dupa zvonuri. Hai sa stam la masa, sa fim sinceri si sa spunem daca vrem sa facem ceva sau doar lansam zvonuri si continuam la fel ca pana acum.

Voi face niste teste de evaluare fizica a jucatorilor convocati la lot si daca le voi compara cu Franta, Germania sau Slovacia, echipe cu care ne luptam in acest moment, o sa vedem ca noi nu inotam la nivelul lor. Acestea sunt problemele noastre de care trebuie sa vorbim. Nu cred ca este corect sa spui ceva care nu este adevarat si vorbesti despre ceva cand tu nu ai facut nimic pentru nationala noastra.

Folositi-ma! Este singurul lucru pe care vrea sa il spun. Trebuie sa fim impreuna. Trebuie sa incepem sa lucram impreuna si sa folosim tot ceea ce se poate. Am tot sistemul scolii de polo pe apa din Serbia, la fiecare categorie. Am dat toate informatiile Federatiei. Acum rog fiecare club sa se intereseze si sa foloseasca de el. Asta daca chiar vor sa faca ceva.

Si mai fac un apel catre oamenii din aceste sport: Haideti sa lasam deoparte micile probleme pe care le avem intre noi, club cu club, antrenor cu antrenor si haideti sa facem ceva! Sa ne schimbam, sa fim mai buni, sa nu mai traim din performantele de acum 20-30 de ani in urma. Sa traim din ce facem astazi si maine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.