Steaua a rămas fără antrenor, după ce Andrei Iosep a decis să nu își mai prelungească înțelegerea cu gruparea din Ghencea.
Iosep a preluat echipa Steaua in iunie 2015 si a condus-o spre castigarea a 4 titluri consecutive (fara sezonul acesta in care este lider in clasament) si 3 trofee ale Cupei Romaniei.
Sezonul 2019 – 2020 al campionatului național a fost întrerupt din cauza pandemiei de coronavirus cu o etapă înainte de finalul fazei a doua a competitiei.
La sfârșitul lunii mai, cluburile au căzut de acord ca Superliga să nu se mai joace iar Federaţia Română de Polo va decide marți, 2 iunie, dacă se va acorda sau nu titlul de campioană.
Zilele acestea am stat de vorbă cu Andrei Iosep pentru a afla care au fost motivele care l-au făcut să ia decizia de a nu mai continua cu Steaua.
Andrei, ce te-a făcut să renunți la colaborarea cu Steaua?
5 ani la un club departamental, cum este Steaua sunt mulți, foarte mulți. Și aici mă refer strict la poziția de antrenor principal. Consider că am adus Steaua în pozitia care și-o dorea atunci când m-a contractat în 2015. Cele 5 ediții de campionat câștigate consecutiv de club în urma colaborarii mele cu C.S.A. Steaua au ajutat foarte mult secția de polo și apreciez că a creat premisele menținerii clubului, în viitor, pe prima pozitie a campionatului intern.
Consider că este momentul unei noi colaborări pentru mine, pe care mi-o doresc în principal a fi cu un club din afara României, dar nu exclud nici posibilitatea colaborării cu un club din România.
Cât de mult a contat situația creată de epidemia de coronavirus în luarea deciziei?
Cred că mai mult forma de plecare ar fi fost diferită și mult mai placută. Pandemia a făcut ca această despărțire să nu fie facută cu o săritură în apă cu staff-ul și sportivii pentru a sărbători cel de-al 5 campionat consecutiv. Clubul consider că a avut o atitudine foarte corectă față de noi în aceasta perioadă, din punct de vedere financiar.
Cum ți se pare faptul că nici la aceasta ora nu se știe ce se va intampla cu Superliga, dacă se va da titlul sau nu?
Situația actuală, deși dificilă pentru toate sporturile, reprezintă o lecție și o experiență care impune măsuri suplimentare de protecție pentru jucători, dar și o mai mare coerență a federațiilor și forurilor sportive în asigurarea stabilității și continuității competițiilor.
Pe plan intern, apreciez că lipsa unui punct de vedere unitar din partea cluburilor a dus la intârzierea luării unor decizii, cluburile naționale prioritizând interesul personal în detrimentul stabilității competiționale și meritului sportiv.
Pentru cluburi cred că este recomandat să se supună deciziilor F.R.Polo fără a duce meritele sportive în situații litigioase, iar pentru F.R.Polo cred că este recomandat să aiba o mai bună comunicare cu cluburile.
Ai câștigat 4 titluri cu Steaua, daca nu punem la socoteală acest sezon, și 3
cupe. Care a fost cel mai frumos moment din această perioadă?
Cu siguranță cel mai frumos moment a fost câștigarea primului titlu de campion cu Steaua dupa o serie infernală cu CSM DIGI Oradea, terminată cu 3-2 (din seria de cel mai bun din 5 meciuri). Două dintre meciuri se terminasera la loviturile de departajare, iar
ultimul meci a fost unul perfect pentru noi, câștigând cu 12-5. Bucuria a fost extraordinara si impartasita cu numerosii suporteri veniti la acel meci decisive, in bazinul Ghencea.
Dar cel mai greu?
Pot spune că noaptea, si pregătirea meciului retur din sezonul regular 2015-2016, impotriva celor la Oradea. Cred ca am dormit maxim o ora.
Pierdusem intr-o sambata seara meciul disputat “acasa” cu 17-9, de asemenea pentru a doua zi, unul dintre cei mai buni jucatori de ai nostri in acel moment, Nikola Murisic nu putea juca din cauza unei suspendari. Pot spune ca acela, poate a fost cel mai dificil moment. Am reusit totusi a doua zi sa ne regrupam si sa facem un meci foarte bun, in ciuda presiunii imense din acel moment, invingand cu 11-7.
Aparusera dubii, din partea clubului, am aflat ulterior, ca acea echipa nu era capabila sa castige titlul nici acel an. Imi aduc perfect aminte de acel meci, am urmarit ulterior
inregistrarea meciului transmis de TVR 1. Comentatorul meciului, Narcis Selaru, era contrariat de faptul ca inainte de inceperea meciului, cand am fost surprins in unele imagini de pe banca, eram super relaxat si zambeam. Chiar spunea, nu stiu cum pot sa
am acea atitudine tinand cont ca fusesem “demolat” cu vreo 15 ore inainte in meciul precedent. Eram conștient de faptul că fusese doar un accident si ca suntem capabil sa reactionam. Cred ca sedinta din inaintea acelui meci a durat maxim 5 minute.
Am lăsat tabla de tactică la o parte și le-am transmis băieților doar un scurt discurs motivațional.
Ai avut ocazia să conduci echipa in grupele Ligii Campionilor? Cat
de mult te-au ajutat acele meciuri?
Enorm. Faptul că te infrunti cu cele mai bune echipe din lume, faptul ca intrii in mintea celor mai valorosi antrenori din lume si incerci sa ii contracarezi mi s-a parut un lucru fantastic. Ținând cont de articolele si comentariile specialistilor din afară, pot spune că devenisem o echipa respectata care trebuia tratata cu cea mai mare seriozitate pentru a fi depășita.
Ca să dau un exemplu, meciul excelent făcut cu Ferencvaros Budapesta de la București, in care am condus in mare parte din meci si am pus in mare dificultate, actuala deținatoare a Ligii Campionilor.
Acei doi ani in care am participat in grupele principale ale Ligii Campionilor pot spune ca au fost o expunere extraordinara pe plan international pentru clubul Steaua si polo-ul romanesc. Păcat că nu s-a realizat o continuitate in grupele principale ale Ligii Campionilor (top 16) și o intărire constantă a echipei de la sezon la sezon.
Când crezi ca va putea vreo formatie romaneasca să prinda un turneul final de Champions League?
Din punctul meu de vedere, o calificare in Final 8-ul Ligii Campionilor la polo se va realiza atunci cand echipa nationala a Romaniei va ajunge in primele 6-7 echipe la un Campionat Mondial. Atunci, cu cei mai valorosi 9-10 jucatori romani la care sa fie adaugati 3 jucatori straini de valoare, o echipa romaneasca ar putea intra in primele 8 echipe ale lumii la nivel de cluburi.
Cealalta variantă, care am expus-o conducerii clubului Steaua în trecut ar fi fost alcătuirea unei formații din 8-9 jucători străini care au jucat de-a lungul timpului în echipa Steaua din sezonul 2015- 2016 până in prezent plus 4-5 dintre jucătorii români cei mai
valorosi in acest moment. Le-am spus ca as fi si semnat o calificare in faza finală a Ligii Campionilor cu o astfel de echipă.
Dacă ne uităm in jurul nostru, de exemplu la handbal, Dinamo a ajuns in primele 16 echipe ale continentului, cu o echipă formată dacă nu mă inșel, din 12 jucători străini.
Multă lume, la cât de calculat și organizat ești, crede că ai deja o oferta? Ai? Te-ai gândit ce vei face în continuare?
🙂 Toate telefoanele si mesajele pe care le-am primit dupa anuntul facut, incepeau cu “la ce echipa mergi?”. Toata lumea era foarte surprinsă de faptul ca le spuneam ca nu
am nici un “angajament” pregatit, ca doar am simtit ca am ajuns la punctul de finish in colaborarea mea cu C.S.A. Steaua
Daca mi se va propune in urmatoarea perioada preluarea unei echipe cu un proiect interesant, voi merge catre orice destinatie Daca nu imi voi muta “baza” in Spania, la Leon, pentru a da posibilitiatea familiei mele sa fie “acasa” dupa atata timp cat m-au urmat in toate locurile unde mi-am desfasurat activitatea profesionala.