CSM Alba Iulia și CSA Steaua București se află la egalitate de puncte astfel că invingătoarea din meciul de astăzi va deveni campioană națională.
Atmosfera de la Alba Iulia este insă una fierbinte. Jucătoarele de la Steaua au trimis o sesizare către Agenția Națională pentru Sport prin care semnalează nereguli comise de clubul CSM Alba Iulia, cu implicații directe asupra corectitudinii desfășurării competiției, precum și pasivitatea nejustificată a Federației Române de Polo în gestionarea acestei situații.
Sesizarea făcută de jucătoarele de la Steaua
Către: Agenția Națională pentru Sport (ANS)
„Stimate Domnule Președinte,
Subsemnatele, lotul de sportive legitimate ale Clubului Sportiv al Armatei „Steaua București” – Secția Polo Feminin, în calitate de structură sportivă afiliată, participantă în actuala ediție a Campionatului Național de Polo pe Apă – senioare, în temeiul art. 52 alin. (1) lit. b) și d) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, precum și al Regulamentelor Federației Române de Polo (FRP) în vigoare, vă aducem la cunoștință următoarele abateri grave și repetate comise de clubul CSM Alba Iulia, cu implicații directe asupra corectitudinii desfășurării competiției, precum și pasivitatea nejustificată a FRP în gestionarea acestei situații, astfel:
- Încălcarea numărului maxim permis de jucătoare străine
În conformitate cu prevederile Art. 13 din Regulamentul de Transferuri al FRP – ediția 2024, cluburile din România pot legitima maximum 3 (trei) sportive străine, iar folosirea simultană în teren a unui număr mai mare constituie abatere gravă sancționabilă cu pierderea jocului.
art. 13 din regulamentul sus-menționat, „cluburile participante în competițiile interne pot legitima maximum trei (3) sportive de cetățenie străină, iar utilizarea simultană a unui număr mai mare în cadrul unui meci oficial constituie abatere gravă, sancționabilă cu pierderea jocului cu scorul de 0–5”.
Pe baza foilor de arbitraj oficiale și a materialelor video analizate, rezultă cu certitudine că echipa CSM Alba Iulia a folosit simultan patru (4) jucătoare străine (provenind din Cuba, Kazahstan și Republica Moldova) în cel puțin douăsprezece (12) meciuri oficiale, disputate în perioada octombrie – decembrie 2024, în cadrul Ligii Naționale și Cupei României.
- Lipsa întreprinderii măsurilor de verificare și sancționare a Federației Române de Polo, față de neregulile sesizate
Deși această situație a fost sesizată oficial, atât de către clubul nostru, cât și de către alte structuri participante (ex. Rapid București, Crișul Oradea), FRP nu a întreprins nicio măsură de investigare sau sancționare, contrar obligațiilor sale stabilite prin:
– Art. 18, art. 54, art. 55 și art. 56 din Regulamentul FRP privind organizarea competițiilor;
– Art. 5 alin. (3) lit. b) și art. 6 din Statutul Federației Române de Polo;
– Principiile de etică sportivă și fair-play, protejate de Carta Olimpică, Codul etic al COSR și normele internaționale LEN/FINA.
Faptul că, nu a fost emis niciun răspuns oficial, iar nicio decizie nu a fost publicată sau comunicată, în ciuda gravității faptelor și a dovezilor prezentate, constituie o omisiune administrativă cu caracter abuziv, de natură a afecta în mod direct integritatea competiției.
- Suspiciune legitimă de conflict de interese
Potrivit informațiilor publice și confirmate direct, una dintre sportivele legitimate și utilizate în echipa CSM Alba Iulia este fiica președintelui în funcție al Federației Române de Polo, fapt ce generează o suspiciune evidentă de conflict de interese, interzis conform:
– Art. 2 lit. e) și Art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 161/2003 privind prevenirea și sancționarea conflictelor de interese;
– Codul de Etică al Federației Române de Polo și al organismelor internaționale de guvernanță sportivă.
Lipsa excluderii persoanelor aflate într-un potențial conflict de interese din procesul de soluționare a sesizărilor încalcă principiile de transparență și imparțialitate.
- Urgența soluționării și consecințele asupra campionatului
Având în vedere că, Steaua București și CSM Alba Iulia se află la egalitate de puncte, iar meciul decisiv pentru titlul național urmează a avea loc în data de 16 mai 2025, considerăm că soluționarea acestor abateri este imperativă și trebuie realizată anterior desfășurării ultimei etape, pentru a se evita compromiterea corectitudinii și legitimității clasamentului final.
Față de cele mai sus precizate, în mod respectuos, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 69/2000, ale regulamentelor FRP și ale principiilor generale de drept sportiv, vă solicităm:
- Verificarea de urgență a foilor de joc și identificarea meciurilor în care echipa CSM Alba Iulia a folosit simultan mai mult de 3 jucătoare străine;
- Clarificarea procedurii de validare a eligibilității sportivilor înaintea fiecărui meci oficial, în conformitate cu articolele 18, 54, 55 și 56 din regulamentul FRP;
- Aplicarea sancțiunilor prevăzute de regulament (pierdere cu 0–5, depunctare) pentru meciurile în care s-a constatat abaterea;
- Publicarea pe canalele oficiale ale FRP a unei decizii motivate, pentru garantarea transparenței;
- Excluderea din procesul decizional a oricărei persoane aflate într-o situație de conflict de interese.
Ne exprimăm încrederea deplină că Agenția Națională pentru Sport, în calitate de autoritate de control și garant al legalității în domeniul sportiv, va analiza cu celeritate această sesizare și va interveni pentru respectarea regulamentelor federale și protejarea principiilor de fair-play.”- se arată în sesizarea emisă de lotul de sportive legitimate ale Clubului Sportiv al Armatei „Steaua București” – Secția Polo Feminin.