S-a vorbit foarte mult după anunțarea echipei Romaniei care va participa la Jocurile Olimpice de la Paris despre convocarea sau neconvocarea unor jucători.

Nu o să discut convocarea jucătorului x sau neconvocarea jucătorului y pentru că este normal să îi dăm credit antrenorului Bogdan Rath, cel care a adus din nou România la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani, ceea ce este o performanță imensă.
El, mai mult ca oricine, a avut la dispoziție în aceasta perioadă de doi ani de când a preluat frâiele naționalei de polo, o multitudine de jucători, alegând pentru Paris 2024 jucătorii care in opinia lui îl pot ajuta să obțină cel mai bun rezultat posibil în acest moment.

Cred că aceste discuții puteau fi evitate dacă Federatia Română de Polo îi putea asigura un contract foarte bun, şi nu a avea poate necesitatea de a fi în acelaşi timp antrenorul Stelei.
Până la urmă suntem singura țară prezentă in competiția de polo de la Jocurile Olimpice care are antrenorul de la națională la o echipă de club.

Un aspect de care nu s-a vorbit in toate discuțiile aprinse de pe rețelele sociale, destul de interesant zic eu, anume cum este structurată echipa care va evolua la Paris.

Din cei 13 jucători care vor face deplasarea, nu mai puțin de 4 jucători sunt fundași de rol, Luţescu M., Iudean F., Oanța N. si Țepeluş A. Adăugând pe poziția de portar pe M.Țic si M. Drăguşin, de centru pe S. Colodrovski si L. Vancsik mai rămân doar 5 jucători care evoluează pe extreme si interi (Prioteasa A., Neamtu A. Georgescu V., Fulea T si Oltean S.).

Ținând cont că mai mult ca sigur, 4 dintre aceşti 5 jucători vor incepe jocul ca titulari rămâne de văzut cum vom face față ritmului ridicat de joc la această competiție cu doar o rezervă specializată pe postul de extremă-inter. Cu toate că au o capacitate de efort foarte bună, la acest nivel e foarte dificil să evoluezi optim 27-28 de minute pe meci, iar în această situație vor trebui acoperite aceste poziții cu jucatorii care joacă pe postul de fundaş.

In această situație este de urmărit cum vor reuşi jucătorili nostri de fortă obisnuiți in a evolua pe poziția de fundas, să gestioneze mai ales tranziția atac-apărare atunci când vor evolua unu la unu cu extremele si interii adversarilor pe care ii vom întâlni.

Să zicem că un mic avantaj în această situație ar fi faptul că excepând SUA, celelalte 4 echipe din grupa noastră joacă într-un sistem foarte bine organizat, cu atacuri lungi duse până la final, cu încercarea angajării centrului.

Cu toate că s-a spus, chiar de către oficialii noştri că în cealaltă grupă ar fi adversari mai accesibili, din punctul meu de vedere, am fi avut mult mai multe probleme (şi s-a demonstrat în parte si la turneul de la Sabac, in meciul cu Australia) că apar probleme de gestionare a meciului când întâlnim (si asta nu doar de acum, chiar putem vorbi de ultimii 10-15 ani) echipe care au inotători foarte buni care imprimă un nivel foarte ridicat de joc (Australia si Japonia) din primul până in ultimul minut, fără a avea un joc foarte elaborat pe partea de atac sau apărare pozitională.

Avantajul nostru in această situație (cu 4 fundaşi de rol) ar fi că vom avea un ax central mult mai puternic si că vom reuşi probabil să tinem centrii adverşi mai departe de poarta noastră pentru a primi şuturile din atac pozițional de la distanţă mai mare, ceea ce ne va ajuta ținând cont de forma foarte bună a lui Marius din ultima perioadă.

Asa cum s-a pus problema si în Ungaria (care va merge cu un singur centru la Jocurile Olimpice) cred că este interesant si acest plan de discuție referitor nu numai la jucatorul x, y sau z care au fost convocați sau lăsați acasă, dar si din această perspectivă.

Una dintre favoritele la titlul olimpic, Spania, se va prezenta după foarte mulți ani fără un jucător de mână stangă, după ce Blai Mallarach nu a fost in cele din urmă inclus pe lista jucătorilor care vor evolua la Paris, lucru care a dus la sfârşitul carierei acestui stangaci excelent.

De asemenea, e interesant cum se va prezenta Italia la această competiție ťinând cont de marele cutremur produs în polo-ul mondial, odată cu retragerea lui Gabriele Volpi de la Pro Recco. Nu mai puțin de 7 jucători din naționala Italiei işi caută echipă într-un moment in care majoritatea cluburilor au loturile “închise” iar acest lucru, fără doar si poate afectează cu siguranță moralul echipei conduse de Sandro Campagna.

In final, le urez tuturor celor care vor reprezenta polo-ul românesc la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, sa facă nişte meciuri fantastice care să ducă la obținerea rezultatelor pe care şi le-au propus sau la care visează, iar nu în ultimul rand, să se bucure de cea mai frumoasă experiență din cariera lor sportivă!

Multă baftă, domnilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.